Lotus

Zoals u weet, of misschien nog niet, zijn lotus mensen een grote steun voor de EHBO docent in de ondersteuning van de instructie.

Wij, EHBO Ossendrecht zijn dan ook blij dat we acht van deze mensen binnen onze vereniging hebben die zich daarvoor inzetten. Het is een tijdrovende en zware opleiding. De mensen die dit doen, worden door een bepaald idealisme gedreven. Dat is hetzelfde wat je ook bij de EHBO docenten tegenkomt.

LOTUS, met de lotusbloem als logo, betekent: Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffers. De scholing is er op gericht, mensen te leren in ongevalsituaties, verwondingen en symptonen van letsels zodanig na te bootsen, dat de werkelijkheid heel dicht wordt benaderd.

De organisatie is door het Oranje Kruis in 1963 opgericht omdat er behoefte was aan meer ondersteuning op dit gebied in de EHBO opleidingen en verdere trainingen. Er werden, toen in die tijd, alleen mede cursisten gebruikt die als slachtoffer fungeerden. Dit was natuurlijk geen ideale en wenselijke situatie daar dit toch veel beperkingen gaf. Met behulp van een Lotusslachtoffer kan de EHBO-er beter leren zijn ogen en oren te gebruiken en een goede diagnose te stellen. Een lotus gedraagt zich als een echt slachtoffer en reageert op de juiste wijze op een behandeling. De EHBO-er krijgt hierdoor het gevoel dat hij met een echt slachtoffer bezig is en wordt zodoende gedwongen om hiernaar te handelen. Dit alles is nodig om de EHBO-er beter voor te bereiden op een werkelijke situatie. Men moet niet vergeten dat een EHBO-er moet gaan handelen als er misschien een aantal omstanders op zijn vingers staat te kijken, u weet het ook wel, de beste stuurlui staan aan wal.

De onderdelen van een Lotus opleiding zijn:

Ontwerpen:
Dat is het voorstellen hoe vanuit een normale situatie een ongeval kan ontstaan en dit gebeuren dan op papier te zetten.

Ensceneren:
Dit is het bepalen van de plaats van de wond, de houding en het gedrag van het slachtoffer, de plaats waar het ongeval heeft plaats gevonden en ook alle voorwerpen die ermee te maken hebben om het ongeval verklaarbaar en aanvaardbaar te maken.

Grimeren:
Dit is op natuurgetrouwe wijze nabootsen van verwondingen en van veranderingen in het uiterlijk van een slachtoffer als gevolg van een opgelopen verwonding.

Het nabootsen van gedragingen en emoties van het slachtoffer.

Bij het ontwerpen ligt de basis, maar het voornaamte is het acteren. Sommige mensen acteren van nature maar anderen moeten hiervoor veel dingen aanleren. Het grimeren en ensceneren dienen ter ondersteuning van het acteren. Maar hoe je het ook bekijkt, deze vier onderdelen vormen een onverbrekelijke eenheid.

Alleen in combinatie met elkaar is het mogelijk om de werkelijkheid dicht te benaderen. Dit alles vergt veel oefening en een heel goede EHBO kennis, weten wat wel, en vooral, wat niet kan.

Daarom moeten de Lotus, net als de EHBO-er, de ook op de normale wijze de vervolglessen volgen.

De lotussen van EHBO Ossendrecht:

Helma Michielsen

Helma Michielsen

coördinator Lotus-inzet

Loes Jansen-Clarijs

Loes Jansen-Clarijs

Marleen van Gent

Marleen van Gent

Claudia Goosen

Claudia Goosen

Emmy Dielemans-Cloots

Emmy Dielemans-Cloots

John Henning

John Henning

Lea Beijaarts

Lea Beijaarts

Wendy van Loon-Mangelaars

Wendy van Loon-Mangelaars

Emmy Averdieck-Olsthoorn

Emmy Averdieck-Olsthoorn