6 Minuten zones

Gemeente Woensdrecht een “6-minuten-zone”

Dit betekent: een zone waar iemand binnen 6 minuten een melding kan maken, reanimeren en defibrilleren.

In de gemeente Woensdrecht zijn door gezamenlijke inzet van de gemeente, het EHBO-platform ZWH, enige bedrijven, instanties en giften van burgers nu 46 AED’s binnen onze gemeentegrens geplaatst.

AED staat voor Automatische Externe Defibrilator, maar dat kunt u verder vergeten. Wat u niet moet vergeten is dat met behulp van dit apparaat de kans op overleven bij een hartstilstand met zo’n 70% vergroot wordt, mits deze binnen zes minuten operationeel is op het slachtoffer. Snelheid is belangrijk. Dit betekent dus ook, hoe meer AED’s er binnen de gemeente aanwezig zijn, hoe groter de kans is op overleven bij hartfalen! Zodra er een hartfalen vermoed wordt, moet het een automatisme zijn dat iemand zo spoedig mogelijk de dichtstbijzijnde AED gaat halen. Het is daarom van groot belang dat u weet waar deze AED’s hangen.

Klik hier voor de actuele lijst!

of op

Google Maps

Een AED is een gebruiksvriendelijk en absoluut veilig apparaat. Iedereen kan er in principe mee werken, met dat doel is deze ook ontworpen. De AED zal dus daarom nooit een schok geven bij een slachtoffer dat een regelmatige hartslag heeft. U moet zich er wel van bewust zijn dat men na een schok ALTIJD moet reanimeren. De elektrische schok legt het hart stil en als er verder geen actie ondernomen wordt, is het gebruik van de AED tevergeefs. Het is dus zaak dat er ook iemand aanwezig is die kan reanimeren. Daarom geldt hiervoor hetzelfde: hoe meer mensen kunnen reanimeren, hoe groter de kans is op overleven bij hartfalen! Vandaar ons advies: volg een reanimatie- en AED cursus bij een van de EHBO-verenigingen binnen de gemeente.